Are battery storage systems safe?

EU law requires stationary systems to be tested for the safety parameters of Annex V of the Batteries Regulation, ten tests from thermal shock to fire, with the emission of gases considered throughout, and to document further hazards and their mitigation.

Explained in

Battery storage · Stop 04What does a battery need for safety and permits?Safety tests in EU law, fire protection on site, the battery passport and second-life batteries: what a stationary system needs before and during operation.

Stationary battery energy storage systems must be safe during normal operation and use. Their technical documentation must show successful tests for the safety parameters of Annex V, assess other possible hazards, show that those were mitigated, and include instructions for the case that a hazard occurs, such as a fire or explosion. On site, the building and fire rules of the Member State can add requirements; here, the fire service checks distances, detection and access.

From “Safe by documentation”, stop 04
  1. What is a battery passport?From 18 February 2027, EV batteries, batteries for light means of transport and industrial batteries above 2 kWh need an electronic record with information on the model and the individual battery.
  2. Why do some fast chargers have a battery?Peaks of demand are short. A battery charges slowly from a small grid connection and discharges quickly into cars, so a site can offer high power where the grid cannot yet.
  3. How does a site battery plan its day?From a demand forecast, the grid limit and the day's prices, hour by hour, with four rules in order: never below the floor, cover the peak, keep the reserve for the next peak, then follow the price. The deep dive shows one day's plan.
  1. EUR-Lex: Regulation (EU) 2023/1542 on batteries, Articles 3, 12, 14 and 77 and Annex V. https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/1542/oj. Checked 09 Oct 2026. © European Union, reused under Commission Decision 2011/833/EU.